Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    33.09
  • EURO
    36.10
  • ALTIN
    2596.3
  • BIST
    11131.02
  • BTC
    63525.102$

ÇERKEZKÖY İL OLUR MU? (2)

12 Temmuz 2023, Çarşamba 16:04

Bu konuda son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim.  İl olma kriterleri üzerinde tekniğine uygun inceleme yapılarak ilçelerin objektif olarak değerlendirilmesi sonucu karar verilse, evet; Çerkezköy %51 ihtimalle İl olabilir. Ama Karar; siyasi bir değerlendirme ve tercih sonucu, subjektif olarak verilirse; Çerkezköy’ün Kapaklı beldesiyle birleşmesindeki tembelliği, vurdum duymazlığı devam ederse, talep ve tanıtım için çalışılmaz, armut piş, ağzıma düş diye beklenirse; korkarım hayır, Çerkezköy %51 ihtimalle il olamayacaktır. Dost acı söyler; Üzgünüm…

Bu noktada genelde ulusal basında yer alan haberler üzerine yorum yaptığımın altını özellikle çizmek isterim. Çünkü TBMM de karar verici çoğunluğun nasıl bir proje üzerine çalışma yaptığı konusunda kulis bilgilere sahip değilim. Dolayısıyla peşinen söyleyeyim; İl sayısının 100’e çıkarılması konusunda kanun çıktığında ters köşeye düşerek yanılmış olursam kimseye sürpriz olmasın. Yorumların bütün kurgusunu Trakya da bir ilçe İl statüsüne yükseltileceği üzerine yapıyoruz, hâlbuki o bile kesin değil.         Giriş paragrafındaki görüşlerimin detaylarına gelecek olursak: Cumhurbaşkanı seçim kampanyası sırasında TRT ortak yayınında yaptığı açıklamada İstanbul un çeperlerine Avrupa ve Asya yakalarında bir tarafına 500 bin, diğer tarafına 500 bin olmak üzere toplam 1 milyon nüfuslu iki uydu kent şeklinde yeni şehir kurulması yönünde hazırlıkların yapıldığını söylemişti. Bu açıklama İkitelli Organize sanayi bölgesinin İlçemize taşınma projesine başlandığı haberleriyle birlikte değerlendirildiğinde; Avrupa yakasında kurulacak 500 bin nüfuslu yeni şehir için Çerkezköy isminin öne çıkmasına neden oldu. OSB’leri,Gümrüğü, Hızlı tren, lojistik depolama merkezi projeleri de dikkate alındığında Çerkezköy ‘ün İl olması için altyapının hazır olduğu daha net görülecektir. AKP’nin seçim mitinginin Çerkezköy de yapılması, miting meydanında oldukça kalabalık ve heyecanlı izleyici kitlesinin Cumhurbaşkanını memnun etmiş olması da bu konuda sanki bir işaret fişeği yakılmış gibi de yorumlanabilir.

Şehirleşme açısından Çerkezköy; Belediye meclislerinde alınan akıl dışı, tamamen rant yaratıp dağıtmaya yönelik kararlarla çok kötü bir duruma geldi. Çerkezköy’ün nasıl beton yığınına döndürüldüğünü merak edenler için iyi bir örnek: Eski bir belediye başkanı hiçbir önlem almadan Çerkezköy geneline 1 kat arttırım kararı almasına rağmen imara 1 metrekare yer açmadığını söyleyebildi. Pişkinlik ve arsızlığın bu kadarına pes doğrusu. İşte bu anlayış ve belediye meclislerinde alınan, şehrimizi beton yığınına çeviren kararlar olmasaydı, yani ilk imar planına sadık kalınsaydı; değil Türkiye de Avrupa da örnek bir şehir olabilirdik. Maalesef aç gözlü rantiyeciler sayesinde o şansı kaçırdık. Bu beton yığınları arasında  otopark sorunu  halen orta yerde durmaktadır. Önceki yazımda da belirttim on yıllık büyükşehir döneminde maalesef bu sorun da henüz çözülemedi. Bunun sorumlusu tembel, beceriksiz, vizyonsuz, plansız ve israfa yönelik kayırmacı yatırım yapan büyükşehir belediye başkanının ta kendisidir. Halbuki binalara iskân verilirken tahsil edilen otopark ücretlerinin ayrı bir hesapta toplanarak amacına uygun kullanılması kanuni bir zorunluluktur. On yıldır bu konuda bir açıklama duyamadık, bu mu şeffaflık, bu mu hesap verilebilirlik. Alo; Sesim geliyor mu Tekirdağ B.B. ve CHP yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı, cevap verin sesim geliyor mu? Alınan otopark parası akıbetinden bilgi yok ama otopark sorunu orta yerde durmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesiymiş, bu başkanla, bu kafayla, bu kadroyla belde belediyesi olmazsınız siz…

Aslında Trakya da sanayileşme Çerkezköy örnek alınarak başlandı ve yürütüldü. Burada Çerkezköy sanayileşme tecrübesinden faydalanılarak yapılan hataların yapılmaması beklenirdi, ancak olmadı hatta daha kötü oldu. İşin en başında sanayileşme Çerkezköy’de olduğu gibi OSB olarak başlasaydı Velimeşe - Çorlu bölgesindeki talan ve çevre katliamı bu boyutlarda olmazdı. Sonunda, (iş işten geçtikten sonra) bütün sanayi OSB’leri çatısı altına alındı ama çok geç oldu. Şimdi yaratılan çevre tahribatının izlerinin yok edilmesinin sonuçlarını ne zaman göreceğiz bilemem. Halen de oluşturulan OSB’ erinin Çerkezköy tecrübelerinden faydalanması gereken konular olduğunu düşünüyorum. Çerkezköy’ün İl olması durumunda OSB’leri arasındaki koordinasyon daha hızlı ve kapsamlı sağlama imkânı da olacaktır. Her ne kadar OSB’leri kendi kanununa göre seçilen yönetim kurulları tarafından yönetilse de   oluşturulacak diyalog ortamında sürdürülebilir bir sanayileşme politikasının uzaktan değil, işin içinde olarak uygulanıp denetlenmesi Trakya da yaşanan çevre felaketine çözüm bulunması, en azından kötü etkilerinin azaltılması yönünde de olumlu sonuçlar verecektir.

ÇERKEZKÖY İL OLUR MU? yazısının devamı 17 Temmuz 23 Pazartesi günü yayımlanacaktır.                         

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum