Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    33.09
  • EURO
    36.10
  • ALTIN
    2596.3
  • BIST
    11131.02
  • BTC
    63525.102$

CEVAPLAR(1)

22 Ekim 2024, Salı 11:57

Okurların bildiği gibi Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığının ÇOSB müdürlüğü üzerinden bir sanayi kuruluşuna satmış olduğu TBB Başkanlığı İtfaiye Daire Başkanlığı Çerkezköy İstasyonu ve Çerkezköy Belediye Başkanlığına ait garaj, atölye, arşiv vb. müştemilatının bulunduğu arsa ile ilgili TBB Başkanlığına bilgi edindirme kanunu kapsamında sorular sormuştum. Cevap verilmemesi üzerine genel başkan başta olmak üzere CHP üst yönetiminden 2 grup başkan vekili, genel sekreter ve 6 genel başkan yardımcısına bilgi vererek sorularımın cevaplanması için gereğinin yapılmasını talep etmiştim. Geri dönüş olmaması üzerine yine okurlarla paylaştığım programı izleyerek önce CİMER e şikayet başvurusu yaparak, soruların cevaplanmaması şikayetini ilettim. Verilen cevapları okurlarla paylaşacağım sözümü tutmak amacıyla; bugün, gelen cevapları okurlarla paylaşıyorum.

     CİMER başvuru formunda; şikayet konusunun hangi kuruma iletilmesi istendiği başvuran kişi tarafından işaretlenmektedir. Ben şikayetlerimin; İçişleri Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ve  Adalet Bakanlığı tarafından değerlendirilmesini talep ettim. Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği bakanlığı ile İçişleri Bakanlığından cevaplar geldi. Öncelikle gelen cevapları saygıdeğer okurların dikkatine sunmak istiyorum.

1-İçişleri Bakanlığına yaptığım şikayete; Tekirdağ Valiliği İdare ve Denetim Müdürlüğünün gönderdiği cevapta “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine yapılan bilgi edinme başvurusunun reddine ilişkin itirazın, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 13. maddesine göre kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna veya 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu hükümlerine göre 30 gün içerisinde yetkili idari mahkemelerine başvurulması gerektiği,  bildirilmiştir.

2- Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının; Tekirdağ Valiliği aracılığıyla yönlendirdiği şikayete, TBB Başkanlığı iki ayrı daire başkanlığı üzerinden cevap vermiştir:

 A-) Emlak Ve İstimlak Daire Başkanlığı; Emlak Ve Emlak Yönetimi Şube Müdürlüğü tarafından verilen cevapta;“Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin resmi internet sayfasının “ Belediye Meclisi” başlığı altında yer alan bölümde; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınmış olan Meclis Kararları mevcut olup, gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır.”denmiştir.  

B-) İmar Ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı; Mekansal Planlama Şube Müdürlüğü verdiği cevapta:

 “Yapılan inceleme neticesinde, söz konusu taşınmazın Çerkezköy OSB Müdürlüğü sınırları içinde kaldığı tespit edilmiştir. Adı geçen taşınmaza ilişkin Daire Başkanlığımızca herhangi bir plan değişikliği yapılmamış olup; “söz konusu başvuruda taşınmazın satışına yönelik talep edilen bilgi ve belgeler ise Daire Başkanlığımız çalışmaları arasında yer almadığından konunun ilgili Daire Başkanlığınca değerlendirilmesi gerekmektedir” denilerek cevaplanmıştır.

    Şu ana kadar gelen, yazık ki hiçbir sorunun cevaplanmadığı yazılı metinler bu kadar. Okurların da gördüğü gibi TBB Başkanlığı, CİMER in devreye girmesine rağmen halkın malının bir sanayi kuruluşuna ne kadar bedelle satıldığının öğrenilmesini bile imkansız hale getirmiştir. Bunu anlamak ve anlatmanın ne kadar zor olduğunun sıkıntısını yaşıyorum. Gelinen noktayı tekrar toparlamaya çalışayım: TBB Başkanlığı İtfaiye Daire Başkanlığı Çerkezköy İstasyonu ve Çerkezköy Belediye Başkanlığına ait garaj, atölye, arşiv vb. müştemilatının bulunduğu arsa üzerinde bulunan yapılar ve müştemilatlarıyla birlikte satmıştır. Yetkililerin iddialarına göre; arsa, kanun gereği bir sanayi kuruluşuna ancak ÇOSB müdürlüğü üzerinden satabileceği için, ihaleye çıkmadan satış işlemi ve tapu devrinin gerçekleştirildiğini Çerkezköy Haber Gazetesinin yaptığı haberden öğrenmiştik. Tapu devrinin ne kadar bir bedel karşılığı yapıldığı başta olmak üzere yapılan iş ve işlemlerle ilgili karanlıkta kalan konuların ve merak edilen soruların cevaplarını öğrenmek amacıyla  bilgi edindirme kanunu kapsamında TBB Başkanlığına başvuru yaptım. Doğrusu başvuruyu yaparken cevapların verilmeyeceği, gizleneceği aklımın ucundan bile geçmemişti.

Yazıyı halk şairi Nazım HİKMET in bir şiirinden yaptığım alıntı ile bitirmek istiyorum.

“ İşte böyle Laz İsmail,

   mesele esir düşmekte değil,

   teslim olmamakta bütün mesele!”     

  Nazım HİKMET 1948     

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum