Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    33.09
  • EURO
    36.10
  • ALTIN
    2596.3
  • BIST
    11131.02
  • BTC
    63525.102$

TEKNOLOJİDE NEREDEYİZ?

29 Aralık 2018, Cumartesi 09:55

Teknolojinin son 18 yılda, nereden nereye vardığını hiç düşündünüz mü?

Çok hızlı gelişen ve değişen bir teknoloji ile karşı karşıyayız. İlk cep telefonları çıktığı zaman, kablolu telefonlarda sesin bir uçtan diğer uca nasıl gittiğini anlamadan, kablosuz bir şekilde nasıl iletişimin sağlandığını çözmeye çalışmaya başladık.

Polis telsizi gibi telefonlardı ilk cep telefonları.

Sonra telsiz kısımları kaldırıldı.

Sonra küçüldü.

Biraz daha küçüldü.

Piyasada üreticilerin çoğalmasıyla beraber rekabet de arttı. Rekabetin olduğu yerde ise gelişim, değişim ve dönüşüm kaçınılmazdır. Böylece daha şık telefonlar, daha farklı ses çıkaran telefonlar üretilmeye başlandı.

Telefondan müzik dinlenmeye başlanması…

Sonra bu telefonlara kamera konulması, dijital devrimi hızlandıran olaylar oldu.

Evet, artık küçücük bir telefonlar müzik dinleyebiliyor, fotoğraf ve video çekebiliyorduk. Çözünürlüğü çok kötü olsa da, şimdinin 4K’sından daha kaliteli bir izlenimi vardı.

Sonra hayatımıza birden akıllı telefonlar dahil oldu. Akıllı telefonlarla beraber her şey daha da hızlanmaya başladı.

Şimdi ise parmak izimizi okuyan, gözümüzden bizi tanıyan, sesli komutlarımıza cevap veren, çok kaliteli fotoğraf ve videolar çeken telefonlar var elimizde.

Bu telefonların içinde ise bankaya gitmeden bankadaki işini halledilmesi, faturaların ödenmesi, sabıka kaydının görüntülenmesi gibi hayatı kolaylaştıran her türlü uygulama mevcut.

Sosyal medya da dahil tüm dünya küçük bir cep telefonunun içinde.

Arkadaşlarımız, hayranlık duyduğumuz ünlüler, sevmediğimiz insanlar, tanımadığımız insanlar, yazılar, kitaplar, gazeteler, haberler, fotoğraflar, anılar ve eğlence gibi her şey bu telefonun içinde…

**

Son 18 yılda gelişen ve değişen telefon serüvenini yazdık. Fakat tüplü televizyonlardan led ekranlara, şimdi ise oled ekranlara ve hatta oval ekranlara geldiğimizi yazmadım. Fakat görüntüyü çeken teknolojinin, görüntüyü yansıtan teknolojiden çok daha ileride olduğunu da unutmayalım. Ve Türkiye ise bu teknolojinin çok çok gerisinde. Örneğin şuan Türkiye’de 4K görüntü veren televizyon kanalı yok. Sadece TRT son Dünya Şampiyonası maçlarında 4K görüntüyle hizmet vermişti. Yani şuan 4K görüntü kalitesine sahip bir televizyon alırsanız ve bunu Türkiye’deki kanalları seyretmek için yaparsanız amacınıza ulaşamazsınız. Çünkü 4K kalitesinde hizmet veren kanal yok. Yok, ama yabancı dizileri seyredecekseniz o zaman 4K görünü kalitesindeki televizyon almakta doğru bir karar verebilirsiniz…

**

Son süreçte Türkiye’de çok büyük bir uyanış olduğunu söyleyebiliriz. Yani Türkiye, teknolojinin ne kadar hızlı ilerlediğini, bu hızı yakalamak için bekleyeceği zamanın olmadığının farkına vardı.

Bu konuda özellikle savunma sanayinde çok önemli adımlar atıldı.

Bazı gelişmeleri, olumlu, umut veren şeylerin ülkesini seven herkesin destek vermesi ve benimsemesi gerekiyor.

Ben, Türkiye’nin savunma sanayinde yaptığı hamlelere çok umutlu bakıyorum. Çünkü böyle olması gerekiyor. Olması gereken yönde giden bir şeyi eleştirmek yerine de hep beraber destek vermemiz gerekiyor.

Özellikle geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ‘Ahtapot yazılımı’ benim çok dikkatimi çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ahtapot yazılımı bir kuvvet komutanlığımızın karargahına yapılan siber saldırıyı başarıyla engelledi ve gerçekleşecek bir NATO tatbikatına dahil edildi" sözleriyle gündeme gelen Ahtapot yazılım için hemen telefonumdan kısa bir bilgi gezintisine çıktım.

Tam adı, Pardus-Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Projesi’ymiş.

Kamu kurumlarının ve orta ve büyük ölçekli bilgi sistemlerinin siber güvenlik ihtiyacı için başlatılan proje, yerli kaynaklarla oluşturulmuş.

Projenin yürütücüsü TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi, yani ULAKBİM.

Projeye özel sektör de katkı sağlıyormuş ve 2016'dan beri TSK kullanıyormuş.

Web sitelerini koruyor, siber saldırıları başarıyla savuşturan sistemin şuan kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerde test aşamasında olduğu bilgilerini okudum.

Ahtapot, yapılacaklar listesinden sadece bir tanesi. Bunun için teknolojiye yatırıma devam, her zaman devam…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum